Wednesday, January 16, 2008

Drinks anyone?


Have you ever seen this?
Have you ever drink this?
Do you actually know what that is?

I first seen this a few months back in my in-laws.
I was so 'jakun' over it.
I went to the kitchen and saw my BIL and SIL been pouring drinks from this bottle. I only knew that bottles are used for soy sauce or maybe vinegar.

Well, may be some of you are very familiar with this...but believe it, I am not.

It's a local carbonated drinks.

I asked a lot of questions, like..is it safe?
And while laughing they replied, they have been drinking this for ages....

Have you ever seen this?
Have you ever drink this?
Do you actually know what that is?

31 comments:

Cat Cat said...

drNO, the bottle look like kicap botol more than soda bottle... Nampak cap ayam jantan pulak tu... Betul ke buatan Malaysia? Did you try it?

drNO said...

catcat- that's what I mean... takut betul nak try. mmg mcm jakun, me n that drinks. tp I buat jakun skt2 je la, sbb nanti apa kata my in-laws kan.. mcm mengada lak..hehhehhe..
but after much persuassion, i did have a taste. the ice cream soda, taste like the famous brand ice cream soda.

flush said...

dkt pantai timur mmg selalu nampak.. kat belah2 sini je yg jrg jumpa..

inabest said...

mcm botol kicap la. btl2 locally made ye? whats d content? hehe, curious

drzeze said...

salam to Noi,
macam air menet(lemonade) je.masa kecik kecik dulu memang selalu minum masa bulan posa..sedap!
tapi rasanya takder plak yang cap ayam gini?dapat kat mana ni.Air menet ni popular sebelah utara.

CiK BaWaNg said...

yup...slalu jumpe..betul kot flush ckp..kat area pantai timur nih byk..dah lame dah air nih..ingtkan dah takde..:D:D dlu mase kecik2 selalu minum..tapi skang pepsi pon udah tak minum...:D

Wawa said...

ni ais krim soda ni kan.

banyak ada ni lovingdoc.

sangat glemer dikalangan pembuat air bandung soda.

drNO said...

flush- ye kot, kat belah sana byk. kita x penah jumpa pun...


inabest- kan...mcm botol kicap je...takut gak nk minum mula2 tu.
isi dia,carbonated drinks, ada mcm2 perisa, orange, strawberry, ice cream soda, etc.

drNO said...

drzeze- ye kot...lebih kurang le tu. cap dia bergantung dgn kilang depa kot.

neeza shahril said...

ish ish.. first time tengok gambar ingatkan samsu tadi. macam botol racun pun ada gak. ish ish...cabul sungguh mulut i yek.. bila baca, baru tau, carbonated drink. memang tak pernah tengok. ni lah first time. tapi sure sedap ni kan. kalau tidak takkan orang minum.. heheee

Mat Gebu said...

Pernah minum dulu masa sekolah...ada jual kat kedai "Nyonya Ah Jun" (bukan kak "jun"..okeyyss!!), tapi sekarang takut nak minum air gas, sebab manis dan kalau nak sgt, ah mat campur 1 bahagian air gas dengan 3 bahagian air..ahakss, ambil rasa2 dia saja....tapi doc, 100+ and other isotonic drink ok ke?

drNO said...

cik bawang- kecik2 dulu dok belah pantai timur gak ye... yelah hubby pun ckp dari dia kecik dah ada...



wawa- ye ke wawa, kita je la yg x penah jumpa ..heheh

drNO said...

neeza- aduihh...gelak guling2 bila neeza kata samsu...haiyoo...hahhahah...
diorg kat kelantan tu mmg kata sedap...diorg claim lg sedap dr brand yg femes2 tu....hehhehehe....
kita rasa la jugak...tp tetap ada was2 nya...mesti xde QC ni...hahahhah

drNO said...

mat gebu- amboi2 mat... jaga body ke??
bagus la..penting tu jaga kesihatan...
kalau dah campur air, nk rasa apa tu...
100plus n isotonic tu x la bagus, tp better than yg lain2...kita pun suka...

isleasy said...

haha..samela ..first time tgk time gi kelantan haritu..tp tak berani la nak raser, sbb tak penah tgk kot, hehee..

drNO said...

isleasy- kat kelantan mmg dijual di merata2 tempat kot...

idham said...

sedap tu............dah lama tak jumpa hehehe....but memang dari umur ku setahun jagung sudah kenal botol tu....:)
i prefer the sarsi version....same botol.

ingat nak bawak jadikan framchise ke dubai lah those bottled drink hehehe mana tahu boleh jadi jutawan.

idham

HLiza said...

My hubby's family have something like this called "Air Long Chan" back in Masjid tanah, Melaka..buatan Masjid Tanahle. I normally will avoid carbonated drinks but they buy these in cartons every Raya..compulsory item! It actually have less gas and I understand why everybody were hooked by it. Kat tempat lain tak dapat..botol tu memang dah diguna dari dulu lagi! I tak tahu pulak kat negeri lain pun ada yg seumpamanya.

PrincessJournals said...

american ice cream soda made in msia? hmmm.. curious jugak. hehe.

drNO said...

idham- can go international ke that kind of bottle?? org tgk pun, they will goes 'irkkkk...'
may be cantik kan sikit the stickers, lawa kan the bottle cap... do some rebranding... boleh la kot...

drNO said...

hliza- diorg mmg guna that kind of bottle ye dari dulu?? mcm botol kicap or cuka je.
kat masjid tanah pun ada? mmg locally la to certain tempat je.
and yes..gas dia kurang sikit dari brand femes2 tu.



princessjournals- that's the funny part, siap bg nama 'american' ice cream soda tu....hheheheh

Anonymous said...

aih...air boto mesia tue......kelik KB mmg la blana air nie sbb kat klate jah ado ai boto mesia nie...tp sor brand jah yg best...CAP AYAM...kne lak ais cream soda...pergh. tpyg baru nyer sumer xbest...merepek je lebey

~M~

Lee said...

Looks like what we call 'creamy soda' here - a vanilla flavoured soft drink.

neeza shahril said...

drno, ish.. teringin la pulak nak minum air tuh. comment2 yang sangat menggiurkan.. hehehee.. balik malaysia nanti kena balik kelantan la carik.. tak pon mintak pakcik makcik bawak buat souvenir.. tukar dengan kurma arab. hehehee

drNO said...

M- ramai rupanya peminat air botol cap ayam ni...
boleh bwk pg jual kt kl lak..:)





Lee- u have this too in Australia...what a surprised...





Neeza- try jgn x try..at least lenkali org tanya, kita dh boleh kata kita dah rasa... tp mcm ramai je yg suka...

cikMilah said...

DrNo
hari tu masa sempena sambutan 50 Merdeka, saya hadiri jamuan - air botol ini lah;dihidangkan dengan ubi rebus cicah kelapa parut & sambal...Sepupu saya yang organise majilis ni berbisik,ada VVIP terkejut happy jumpa minuman ni dan minta bawa balik. Saya tanya penganjur, katanya dapat supply dari Muar,Johor.

drNO said...

cikmilah- ye ke, air botol ni masih digunakan dalam majlis2... wah masih versatile gitu..
mesti la VVIP tu excited, saya ltk gamba je kat sini pun ramai yg excited dan mengimbau kenangan lama...hehheheh

zaitgha said...

a lot of these in Seremban too, most rest have these on the tables...used to drink this when i was young in KB

peNgHuNi dUniA said...

air ni memang byk area pantai timor je...my abah slalu beli time nk raya...air oren n sarsi dia best tau...suddenly miss my home...huhuhuhuu.but xpenah curious dia nye safety...hehehehe

drNO said...

zaitgha- ye ke..alamak, it must have been me the only one yg outdated and 'jakun'..hahhahahha...
may be sbb when I was young, we rarely eat outside..




penghuni dunia- mmg ramai yg kata sarsi dia yg the best...blum penah rasa lak yg sarsi. lps ni blk kelate boleh la suruh mr AB beli yg sarsi n oren lak...

ekmal said...

salam..dh lame teman cari air 2.
leh mtak kasi alamat r no fon company 2 x?label kat botol 2..plz.tq ye.